Jongeren zorgen

Jongeren blog

Verklaring nodig omtrent het gedrag?

vog aanvragen

Je hebt gesolliciteerd voor een functie bij de bank en je bent aangenomen, echter moet je nog wel even een vog aanvragen. Gelukkig hoef je daar tegenwoordig niet meer voor naar het gemeentehuis, simpelweg online regel je de verklaring. Maar je vraagt je misschien af wat de verklaring inhoudt en waarom moet je die aanvragen? De verklaring is een bewijs dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd, die een belemmering zijn voor de functie die je gaat uitoefenen.

Hoe wordt er gekeken 

Bij een vog aanvragen wordt er een bepaalde tijd teruggekeken of je een delict hebt gepleegd, over het algemeen wordt er een periode van vier jaar gehanteerd voor het terugkijken. Heb je een aanvraag gedaan dan kan diegene niet verder terugkijken dan vier jaar, ben je tot 23 dan is de tijd van terugkijken 2 jaar. Bij een zedendelict zijn de regels anders, dan geldt de termijn niet en is het altijd onbeperkt. Voor bepaalde beroepen is de tijd van terugkijken ook langer dan de vier jaar. 

vog aanvragen

Wanneer krijg je de verklaring

Heb je geen strafblad dan kun je met een gerust hart een vog aanvragen, je krijgt dan vrijwel altijd de verklaring. Ook wanneer je een licht vergrijp hebt gepleegd, zoals een kleine snelheidsovertreding is dit geen probleem. Er wordt duidelijk een onderscheid gemaakt tussen een overtreding en een misdrijf, een misdrijf is veel erger dan een overtreding. Op de website van de overheid staat precies wat er onder een misdrijf valt of onder een overtreding. Niet ieder misdrijf betekent dat je geen vog krijgt.