Jongeren zorgen

Jongeren blog

Wat houdt een slaapstoornis in?

In principe zijn er vijf soorten slaapstoornissen, waar iemand last van kan hebben. Ten eerste slapeloosheid. Dit is de meest voorkomende slaapstoornis en wordt ook wel insomnie genoemd. Hierbij heb je moeite met in slaap vallen en kun je vaak ook niet aan één stuk door slapen. Ten tweede slaapapneu, deze slaapstoornis wordt veroorzaakt door een onregelmatige ademhaling. Hierbij wordt hard snurken afgewisseld met een stop in de ademhaling. Als iemand overdag vaak slaperig is en dit langere tijd aanhoudt, dan kan dit wijzen op hypersomnie. De laatste twee stoornissen zijn biologische klok stoornis en parasomnie. Klinieken zoals Ruysdael helpen bij slaapproblemen.

Oorzaken voor slaapstoornissen

Er zijn veel verschillende oorzaken voor slaapstoornissen. Ten eerste kan stress zorgen voor veel slaapproblemen. Stress zorgt er namelijk voor dat je continu alert bent. Hierdoor kan je lichaam niet goed ontspannen en kunnen slaapproblemen ontstaan. Bepaalde leefgewoonten zijn ook slecht voor je slaapkwaliteit. Denk hierbij aan roken en veel koffie drinken. Door de stoffen in deze producten kan je moeilijker in slaap komen. Leeftijd speelt ook een rol in hoe je slaapt. Oudere mensen slapen namelijk vaak minder lang en minder diep. Daarbij slapen oudere mensen vaak ook tussendoor en doen ze minder. Hierdoor hebben ze niet zo veel behoefte aan slaap als jongere mensen.

Tips om beter te kunnen slapen

Als je last hebt van slaapproblemen, dan zijn er een aantal zaken die je kunnen helpen. Ten eerste is het belangrijk dat, wanneer je veel stress ervaart, je hierover praat. Hierdoor wordt het rustiger in je hoofd en kan je beter slapen. Ten tweede is het goed om niet te laat te gaan sporten. Dit is heel gezond voor je maar hoe later je sport hoe actiever je lichaam is. Hierdoor kan je moeite hebben met in slaap komen. Daarbij is het belangrijk dat je van jouw kamer een fijn en rustgevende plek maakt. Meer informatie kan je vaak krijgen van experts en klinieken die gespecialiseerd zijn in deze problemen.