Jongeren zorgen

Jongeren blog

De citroen plant

De Citroen plant is de absolute favoriete exoot voor op het terras, tuin en balkon. Hier vindt u gedetailleerde plant- en verzorgingsinstructies.

De citroen plant komt oorspronkelijk uit Azië (China en India), waar hij een traditie van veredeling kent die meer dan duizend jaar teruggaat. Aangenomen wordt dat het is ontstaan ​​uit een kruising tussen bittere sinaasappel en citroen. Het is nauw verwant aan de bergamot, die dezelfde oudersoort heeft.

De citroenboom, ook wel echte citroen genoemd, behoort tot het geslacht van Citrus planten. Ze wordt gekweekt om zowel zijn vruchten als zijn aantrekkelijkheid als sierplant en is over de hele wereld populair.

Overwinteren Citroen plant

In Nederlandse tuinen en terrassen moet de tropische plant echter vorstvrij overwinteren. Dat kan door de citroen plant in te pakken met een isolatiefolie of te verplaatsen naar een warme ruimte. Zoals een vorstvrije schuur of garage.

Plaatsen van een Citroen plant

De citroenboom heeft een lichte, zonnige plek nodig, beschermd tegen regen en wind. Het is geschikt als kuipplant voor balkons en terrassen op het zuiden, maar ook voor koude en gematigde wintertuinen.

Tip: In een zonnig tuin kun je de citroenboom in de zomer met de emmer/pot en al ingraven. In de herfst verhuis je de citroen plant vervolgens naar een warmere plek. Vanwege de aangename frisse geur moeten citroenbomen in de buurt van zitplaatsen worden geplaatst.

De citroenboom draagt ​​veel fruit, zelfs in het koele Midden-Europese klimaat. De langwerpige ovale vruchten worden bij het rijpen groengeel. Het vruchtvlees aan de binnenkant is ook geel.

Citroenen hebben een zure smaak door hun hoge citroenzuurgehalte en bevatten veel vitamine C, pectine en etherische oliën. Ze zijn één van de fruitsoorten met weinig suiker. Ze kunnen rauw worden geconsumeerd, maar kunnen ook op verschillende manieren worden verwerkt. Een citroen plant geeft niet ieder jaar een gelijk aantal vruchten af, Het ene jaar krijg je meer vruchten dan een ander jaar. Dit is normaal bij Citrus planten en duidt niet op slecht onderhoud.