Wat is een gokverslaving?
Als je niet zonder gokken kan, spreken we van een gokverslaving. Je kunt het niet weerstaan, alleen het is anders dan bijvoorbeeld een alcoholverslaving. Het is een verslaving die getriggerd wordt door het beloningssysteem in de hersenen. Tijdens het gokken komt er dopamine vrij. Dat is een stof die je hersens aanmaken en je voldoening geeft. Hierdoor blijf je het gokken herhalen om meer voldoening uit het gokken te halen.
Komt het vaak voor?
Ongeveer 1% van de bevolking heeft een gokverslaving, en zo’n 3% heeft een gokprobleem.
Hoe kun je het herkennen?
Een gokverslaving is moeilijk te herkennen, omdat het vaak ontkend wordt en goed wordt verborgen. Vaak wordt het bij toeval ontdekt of naar aanleiding van schulden. Ook al is dit zo, zijn er alsnog signalen die wijzen op een gokverslaving. Hieronder een aantal signalen:
- Sterke drang om te willen gokken
- Het gokken begint het leven van de verslaafde over te nemen. De verslaafde wil alleen maar bezig zijn met gokken.
- Liegen, stelen en andere problemen omtrent relaties, werk etc.
- De verslaafde raakt geïsoleerd, en verwaarloosd zichzelf steeds meer.
- Ontwenningsverschijnselen treden op als de verslaafde niet kan gokken. Dit zijn onder ander; depressie, rusteloosheid en prikkelbaar reageren op de omgeving.
- De verslaafde kan niet stoppen met gokken
- Vaak gaat een gokverslaving gepaard met andere verslavingen zoals een drugsverslaving of alcoholisme.
Als het gokken weinig gebeurt, als de ingezette bedragen redelijk zijn en de persoon niet geïsoleerd raakt, dan kan je stellen dat het gokgedrag onder controle is.
(Bron: CACN Verslavingszorg)