Jongeren zorgen

Jongeren blog

Van voorbereiding tot afkoelen

Een bezoek aan de sauna begint met de voorbereiding. Hoe pak je dat aan en wat doe je eigenlijk bij voorkeur na je bezoek aan de sauna? Stap voor stap leggen wij uit hoe je de allerbeste saunabeleving hebt.

Onder de douche en gaan!

Voorbereiden doe je door een paar lekkere handdoeken klaar te leggen of je badjas op te zoeken. Of je nu een traditionele Finse sauna bezoekt of een infraroodsauna van www.bastu.nl, je vervolgt met de persoonlijke hygiëne. Het is niet zo fris als je de sauna in stapt zonder te douchen. Onder de douche spoel je de dagcrème, je deodorant of welke verzorgingsproducten je maar gebruikt hebt het doucheputje in. Ben je helemaal fris, dan droog je jezelf af en ben je klaar voor een bezoek aan de cabine.

Met stramme spieren of gewrichten

In de Finse sauna is het zweten geblazen, de infraroodsauna werkt anders. Omdat je in die laatste sauna meer geleidelijk opwarmt, is het een weldadige belevenis. Niet alleen voor je geest, vooral ook voor je spieren en gewrichten. Deze zijn gebaat bij het langzame opwarmen en als ze eenmaal warm zijn, worden ze soepeler en verdwijnen pijntjes. Het is niet zo dat je door de sauna voor altijd van structurele klachten af bent. Het is wel zo dat de sauna helpt in een draaglijker bestaan. 

Koud en zuurstof

Ook weer voor beide varianten van de sauna geldt: afkoelen is belangrijk. Heb je een eigen sauna in de tuin staan, dan kun je bijvoorbeeld even lekker buiten gaan zitten. Zorg in dat geval voor een beetje privacy. Bij een saunacomplex is dat wel goed geregeld. Het is vaak een paar graden kouder buiten, dus daar koel je al van af. Zuig je longen vol met het zuurstof in de buitenlucht en je voelt je helemaal verkwikken. Ga je voor rigoureus, dan gooi je een emmer koud water over je heen of spring je in een koud bad. Sowieso is een koude douche goed voor je bloedsomloop. Eventueel breng je jezelf weer op temperatuur met een warm voetbad.

Ontspannen? Je kunt er weer tegenaan!

Zorg dat je goed water drinkt na een bezoek aan de sauna, om je vochthuishouding weer op peil te brengen. Eventueel kun je wat eten. Vervolgens neem je het ervan: je gaat even lekker op een relaxstoel liggen om te ontspannen. Hoe lang je dat doet, dat ligt aan je gemoed. Na een kwartier of langer ben je klaar voor nog een rondje saunabezoek. Het hele ritueel kun je naar gelang waar je zin in hebt twee of drie keer herhalen.