Jongeren zorgen

Jongeren blog

De voordelen van HSP zijn

HSP: ongeveer één op de vijf mensen is het. HSP staat voor hooggevoelig en wil zeggen dat prikkels en indrukken extra hard binnenkomen bij iemand. HSP wordt regelmatig gezien als iets negatiefs en dat is niet voor niets. Als je niet zo goed weet hoe je met hooggevoeligheid om kunt gaan, kan dit namelijk verschillende nadelen met zich meebrengen. Maar wat veel mensen niet weten, is dat er ook voordelen kleven aan hooggevoeligheid. Hieronder vind je er een aantal.

Een beter inzicht hebben

Mensen met HSP hebben vaak een beter inzicht in bepaalde zaken. Ze merken subtiele dingen sneller op. Zo genieten ze bijvoorbeeld intenser van bepaalde smaken, kunnen ze de energie van andere mensen goed aanvoelen en ruiken ze het direct als er een brandlucht ergens is. Ze zijn zich vaak ontzettend bewust van zichzelf en kunnen dan ook perfect onder woorden brengen wat er in hen omgaat.

Empatisch vermogen

HSP’ers staan bekend om hun empathische vermogen. Ze hebben een goed inzicht in de gedachten en emoties van anderen en kunnen zich goed inleven. Het gaat soms zelfs zo ver dat ze de emoties van anderen zelf voelen. Dit kan een voordeel zijn, maar ook een nadeel als je je hier niet zo goed voor af kunt sluiten. Het is dus de kunst om te leren zo goed mogelijk met je hooggevoeligheid om te gaan.

Gelukkiger zijn

Als een hooggevoelig persoon geluk voelt, dan voelt dat heel intens voor hem of haar. Dit geldt helaas ook voor de minder fijne emoties, zoals verdriet en woede. Toch kunnen deze intense gevoelens tot ontzettend diepgaande vriendschappen leiden. HSP’ers zijn meestal dan ook niet zo van de oppervlakkige connecties. 

Wil je meer informatie over HSP en emoties? Bijvoorbeeld omdat je graag meer te weten wilt komen over emotieregulatie? Neem dan eens een kijkje op de website van emotieexpertisecentrum